1920 - 1940

Op 26 november 1920 heeft de stichting plaats van de Sint-Jan-Berchmans Turnkring Deugd en Volharding, later afgekort naar Deugd en Volharding.
Onmiddellijk sloot men aan bij de toenmalige Bond der Katholieke Turnkringen van België en bekwam men het stamnummer 9. De kring vestigde zich in het eerste gemeentehuis (t Klokske) en had als voorzitter Dhr. Theodoor Kuijpers.

1940 - 1950

Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 werd het leven in de kring praktisch tot nul herleid. Bovendien werd de turnzaal volledig vernield door het bombardement op 5 april 1943. Nadien werd in 1945 de turnzaal eigenhandig heropgebouwd.

1950 - 1960

Op 5 januari 1951 kwam de officiële erkenning als “Koninklijke”.

In 1954 zag het clubblad van onze Turnkring D&V ”De Heraut” voor het eerst het levenslicht. Enkel de volwassen leden en medewerkers en de Juniores (+15 jaar) ontvingen een exemplaar. De eerste 9 jaargangen van het clubblad vielen samen met het kalenderjaar.

In mei 1956 kregen de Leerlingen, zoals de jonge turners toen werden genoemd, hun eigen clubblad ”Het Herautje” dat zelfs maandelijks verscheen. Ondertussen is De Heraut meer dan 50 jaar jong, onderging een aantal facelifts en is uitgegroeid tot het clubblad van de overkoepelende KMS vzw.

1960 - 2007

In 1961 werd de turnkring een VZW.Door grote uitbreidingen werd het noodzakelijk een reorganisatie door te voeren en zo ontstond in 1983 de Katholieke Multisportvereniging Deugd en Volharding Mortsel VZW met vier onderverenigingen: Turnkring, Kinemusikei, Joledi en Tecemo.In 2001 wordt beslist de tot-dan-toe jongensturnkring volledig gemengd te maken.

In 1963 werd besloten om de jaargangen van de Heraut te laten samengaan met het sportjaar en zo werd de 10de jaargang uitgegeven in het sportjaar 1963-1964.

In april 1995 werd er het boek “75 jaar D&V” uitgegeven waar alle gedetailleerde wetenswaardigheden in vermeld staan.

2007 - 2020

In 2007 werd de nieuwe turnhal 'De Sterre' ingehuldigd en verlieten we onze turnzaal naast de H.Kruiskerk en werd door Movimento en Deugd en Volharding de nieuwe competitieclub 'Gymplus' opgericht. Deze club bereidt de gymnasten voor op de competities Toestelturnen Jongens en - Meisjes, Tumbling en Acro-Gym.

Na 33 jaar een sportkamp  ingericht te hebben in Zepperen verhuizen we, met een tussenstop in Tessenderlo, naar het Sint Jozefinstituut in Turnhout, waar we nog steeds in de prachtige bosrijke omgeving ons jaarlijks sportkamp organiseren.

De VZW multisportvereniging wint er een afdeling bij 'Bossaball' maar verliest helaas ook de afdeling 'Kinemusikei' wegens onvoldoende kandidaat bestuursleden.

In het jubileumjaar werd ook besloten om het clublogo te hernieuwen.

Alle details, wetenswaardigheden en veel foto's zullen terug te vinden zijn in het boek '100 jaar Deugd en Volharding Mortsel' waarvan de voorinschrijvingen binnenkort gestart zullen worden.

 

Sint-Aloisius  (door Stef Van den Branden) : Een liedje over onze onvergetelijke sportkampen in Zepperen

 

Let's Airtrack 2013

Deze website gebruikt cookies om je surfervaring aangenamer te maken. Door verder te surfen ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.